DOMOV OPIS PASME SAMCI SAMICE PARITVE PONUDBA GALERIJA POVEZAVE
Zgodovina

Po uradni določitvi Zveze za nemške ovčarske pse s sedežem v Augsburgu, v povezavi nemškim društvom za pse, ki je bila odgovorna za formiranje generalnega društva za pasemske standarde pasme nemški ovčar, kot je bilo predstavljeno na prvem srečanju udeležencev v Frankfurtu na Majni, 20. septembra 1899, po predlogih A. Meyerja in von Stephanitz, poleg doplonil VI. Skupšcine 28. julija 1901, XXIII. skupšcine v Kölnu 17. septembra 1909, predsedstva in sveta v Wiesbadnu 5. septembra 1930 in seje predsedstva za vzrejo 25. marca 1961, v okviru svetovne zveze Društva za vzrejo nemških ovčarjev WUSV, predelano in pri WUSV srečanju 30. avgusta 1976 doseženo, predelano in katalogizirano z zaključnim pooblastilom predsedstva 23./24. marca 1991. Z načrtno vzrejo pasemskega nemškega ovčarja so priceli leta 1899, po ustanovitvi društva, ko so iz srednje nemških in južno nemških pasem s takrat razpoložljivimi ovčarskimi psi vzgojili ovčarsko pasmo. Za dosego tega cilja so postavili pasemski standard pasme nemški ovčar, ki ustreza tako po telesni konstituciji kot tudi po psihičnih lastnostih.

Videz

Nemški ovčar je srednje velik, lahno razpotegnjen, močan in dobro mišično grajen, suhih kosti in trdne strukture.

Proporci

Višina pleč pri samcih je med 60 in 65 cm , pri psicah 55 in 60 cm. Dolžina trupa naj presega višino pleč za približno 10-17 %.

Podoba

Nemški ovčar mora biti uravnovešen, stabilnih živcev, samozavesten, popolnoma nepristranski in (razen ob izzivanju) dobrodušen, pozoren in poslušen. Posedovati mora nagnjenje k gonu, zmožnost obremenitev in samozavest, če naj ustreza spremljevalnemu psu, čuvaju, službenemu psu ali ovčarju (torej pes, ki pase ovce; ne gre za poimenovanje pasme).

Glava

Glava je koničasta, ustrezno velika glede na velikost telesa (dolžina obsega približno 40% dolžine pleč), ni čokatega izgleda ali razpotegnjena, celoten videz je suhljat in med ušesi krepak in širok. Čelo je od spredaj in s strani le delno izbočeno in brez ali s samo malenkost poudarjeno brazdo. Razmerje zgornjega dela glave do podrocja gobca je 50: 50. Širina zgornjega dela glave približno ustreza dolžini zgornjega dela glave. Zgornji del glave (gledano od zgoraj) poteka od ušes k nosni konici in se enakomerno oži z diagonalno/poševno potekajočim, ne poudarjenim koncem cela v konicasto potekajoc gobec. Zgornja in spodnja čeljust sta močno oblikovani. Greben gobca (nosni greben), vbočenje ali izbočenje nista zaželeni. Ustnice so napete, dobro prilegajoče in temno obarvane.
Zobovje mora biti močno, zdravo in kompletno/popolno (42 zob primernih čeljusti). Nemški ovčar ima škarjast ugriz, t.j. sekalci morajo oblikovat škarjast ugriz, pri čemer sekalci zgornje čeljusti škarjasto prekrivajo sekalce spodnje čeljusti. Ugrizi iz-, pred- ali zadaj so napačni, prav tako večji prostori med zobmi (nepopolna razvrstitev zob). Pomanjkljiv je tudi grebenasto oblikovan lok sekalcev. Kosti čeljusti morajo biti mocno razvite, da so zobje lahko globoko vsajeni. Oči so srednje velike, mandljaste oblike, nekoliko poševno ležeče in ne izstopajoče. Barva oči naj bo, če je le mogoče, temna. Svetle, srepe oci niso zaželjene, saj škodujejo izgledu psa.

Ušesa

Nemški ovčar ima samo stoječa ušesa, srednje velikosti, ki so pokončna in vzporedna (ne bočno postavljena), so koničasto/ostro potekajoča in školjkasto oblikovana naprej. Naprej zavihana ali povešena ušesa so pomanjkljiva. Pri gibanju oziroma pri mirovanju nazaj položena ušesa niso pomanjkljivost.

Vrat

Vrat naj bo močan, dobro mišicno razvit in brez podbradka.

Telo

Linija zgornjega dela telesa poteka brez večjih odstopanj od začetka vratu čez visoka in dolga pleča ter preko pokončnega hrbta do rahlo usločenega križa. Hrbet je močan, dolg, trden in mišičast. Ledja so široka, močna in mišičasta. Križni del naj bo dolg in naj se rahlo, brez prekinitev, spušča (cca. 23° horizontalno) vse do konca repa. Prsi naj bojo mocne, široke, spodnji del prsi naj bo, če le mogoče, dolg in izrazit. Globina prsi zavzema bo 45-48% višine pleč. Rebra naj izkazujejo močan lok, sodčkaste prsi pa so napačne, tako kot neizrazita rebra. Rep sega najmanj do skočnih sklepov, vendar ne čez sredino zadnjih nog. Rep je na notranji strani delno bolj poraščen in visi v blagem loku, pri čemer se pri razburjenju in pri gibanju močneje ukrivi, vendar ne do horizontalne linije. Operativni popravki so prepovedani.

Okončine

Sprednji del
Sprednje okončine so z vseh strani enake, gledano celno so popolnoma paralelne. Lopatice (pri živalih naj bi to bile plečnice) in zgornji del rame/sprednjih nog so enake dolžine in s pomocjo močne muskulature trdno vezani na trup. Oblika lopatic in zgornjih sprednjih nog sta v idealnem primeru 90°, običajno pa do 110°. Komolčni deli ne smejo biti izpahnjeni niti pri stoji niti pri gibanju, prav tako ne smejo biti udrti. Spodnji deli okončin, gledano čelno in z vseh strani, ravni in popolnoma vzporedni, suhi in mocno mišičasti. Sprednja noga je dolga cca. 1/3 spodnje noge in je pod kotom cca. 20° do 22°. Tako preveč poševno stoječa sprednja noga (vec kot 22°) kot tudi preveč strmo stoječa sprednja noga (manj kot 20°) okrnijo/škodijo pravilni in polni uporabnosti, še zlasti vzdržljivostnim sposobnostim. Tace so okrogle, dobro zaprte in obočne, blazinice so trdne, ampak ne trde. Kremplji so močni in temno obarvani.
Zadnje noge
Položaj zadnjih nog je rahlo diagonalen, padajoč, pri čemer so zadnja stopala paralelna. Stegno in golen sta približno enako dolgi in tvorita kot cca. 120°; stegna so močna in mišičasta. Skočnice (skočni del) so močno izoblikovane in trdne, zadnje stopalo je pravokotno pod skočnico. Tace so zaprte, rahlo obočne, blazinice trdne in temne, kremplji močni, zakrivljeni in ravno tako temni.

Konstitucija

Nemški ovčar je tekač. Okončine morajo v dolžini in WINKELUNG biti postavljeni drug za drugim, da se brez bistvenih sprememb linije hrbta zadnja noga do trupa premakniti in se s sprednjo nogo iztegniti do enake dolžine. Vsak nagib k UBERWINKELUNG zadnje noge zmanjšuje konsistentnost in vzdržljivost, pri tem pa njih uporabnost. Pri pravilnem telesnem ustroju dobimo dolg, pritlehen korak, ki daje občutek lahkotne hoje. Pri najprej potisnjeni glavi in izpostavljenem repu se pri enakomernem in mirnem teku tvori lepo potekajoča in neprekinjena linija, ki povezuje eno od ušesnih konic s tilnikom in hrbtom.

Koža

Koža se (ohlapno) prilega brez posebnega gubanja.

Dlaka

Kakovost dlake Pravilna poraščenost pri nemškem ovčarju je bogata dlaka s poddlako. Vrhnja dlaka naj bo čim bolj debela, skoraj ostra in naj se prilega tesno ob telo. Bolj kratki deli naj bodo na glavi vključno z ušesi, na sprednji strani nog, po tacah in prstih, po vratu naj bo dlaka nekaj daljša in močneje poraščena. Po hrbtu naj se dlaka daljša vse do členkov sprednje noge npr. skočnega sklepa, na hrbtni strani stegna pa se oblikujejo močnejše goleni. Barve Črna z rdeče-rjavo, rjava, rumena do svetlo-sivih odtenkov. Enobarven crn, siv s temnimi lisami, crnim hrbtišcem in masko. Poudarjene in manjše bele lise po trebuhu/prsnem delu, enako svetle notranje strani nog so dovoljenje, a nezaželene. Nosni koren mora biti pri vseh barvnih odtenkih dlake crne barve. Pomanjkljivosti so: barvni odtenek po obrazu, svetla ali srepa barva oci kot tudi bele lise na prsnem delu in notranjem delu nog. Svetli kremplji in rdeca konica repa nakazujejo pomanjkanje pigmenta. Spodnjo dlako izdaja nežnejši sivkasti ton. Bela barva ni dovoljena.

Velikost in teža

Samec: velikost pleč 60cm do 65cm, teža: 30kg do 40kg. Samci morajo imeti dve jasno vidni, normalno razviti modi, ki se nahajata v mošnji. Samice: velikost pleč 55cm do 60cm. Teža: 22kg do 32kg.

Pomankljivosti

Odstopanja od zgoraj naštetih rasnih standardov, ki ovirajo/škodujejo uporabnosti (delovanju psa). Napake ušes: Ob straneh prevec poglobljena ušesa, povešena ušesa, ušesa, ki stojijo polkrožno navzven, mlahava ušesa. Znatno pomanjkanje pigmenta. Močno okrnjena celotna konsistenca. Napake zobovja: Vsakršno odstopanje od škarjastega ugriza in položaja zob, če le ne gre za izključujoca izstopanja.


Besedilo: Herr Heinz Scherrer
Prevod: Alojzij Golob, Dobrova